Zračna Luka Šangaja

Šangaj je najveći grad u cijeloj Kini i jedan od najvećih gradova na planeti u cjelini, veliko kulturno, financijsko, gospodarsko i prometno središte. Ima populaciju od preko 24 milijuna ljudi i nalazi se u delti rijeke Yangtze u istočnom dijelu Kine, gleda na Istočno kinesko more i dobra je vrata istočnoezijskim zemljama kao što su Japan i Južna Koreja.

Šangaj je povijesno bio jedan od najznačajnijih gradova u cijeloj Aziji i igrao je ključnu ulogu u kineskoj povijesti. Danas je to primjer rasta i modernizacije koju Kina prolazi posljednjih godina, pri čemu se grad Šangaj može pohvaliti impresivnom nebom i mnogim različitim znamenitostima i atrakcijama koje godišnje privlače legije turista.

Neke od najboljih povijesnih znamenitosti Šangaja uključuju Bund, Hram grada Boga i Yu Garden, ali grad je poznat i po tome što nudi i mnoge moderne atrakcije poput trgovačke četvrti Nanjing Road i tornja Oriental Pearl. Ako planirate putovanje u Šangaj, letjet ćete u jednu od dvije glavne gradske zračne luke: međunarodnu zračnu luku Shanghai Hongqiao i međunarodnu zračnu luku Shanghai Pudong. Pročitajte detalje o ovim zračnim lukama, zajedno s njihovim kodovima zračnih luka.

Koji su šifri aerodroma u Šangaju?

Kao što je ranije navedeno, Šangaj ima dvije glavne međunarodne zračne luke. Međunarodna zračna luka Shanghai Pudong zračna je luka koja će najviše zainteresirati međunarodne posjetitelje jer podnosi većinu međunarodnog prometa u grad. Međunarodna zračna luka Šangaj Pudong ima poštanski broj PVG. Međunarodna zračna luka Shanghai Hongqiao druga je velika zračna luka za grad Šangaj i ima zračnu luku SHA.

Zračna luka Šangaj PVG (Šangajska međunarodna zračna luka Pudong)

Međunarodna zračna luka Shanghai Pudong jedna je od najvećih zračnih luka u Kini i svijetu. Jedna je od dvije velike zračne luke za grad Šangaj i ima zračnu luku PVG. Međunarodna zračna luka Šangaj Pudong, obično poznata pod kraćim nazivom zračna luka Pudong, nalazi se u okrugu Pudong, otprilike 19 milja istočno od središnjeg Šangaja.

Zračna luka PVG proteže se oko 10,000 hektara zemlje i glavno je središte nekoliko velikih kineskih zrakoplovnih kompanija poput China Eastern Airlines, Shanghai Airlines, China Southern Airlines i Air China. Sadrži dva glavna terminala i četiri piste. Zračne luke PVG i SHA su međunarodne, ali zračna luka Pudong je ona koja opslužuje većinu međunarodnih letova i putnika u Šangaju i izvan njega.

Zračna luka PVG zapravo je najprometnija međunarodna kapija u cijeloj Kini, a otprilike polovica njenog godišnjeg prometa je međunarodna. Na aerodromu PVG djeluje preko 100 zrakoplovnih kompanija na više od 200 destinacija širom Kine i ostatka svijeta. To je druga najprometnija zračna luka u cijeloj Kini i peta najprometnija u Aziji.

Sa preko 70 milijuna putnika koji godišnje prolaze, Zračna luka Pudong također je u prvih deset najprometnijih zračnih luka na planeti. Deseci putničkih i teretnih zrakoplovnih tvrtki djeluju na PVG aerodromu, a zračna luka je zapravo povezana s međunarodnom zračnom lukom Shanghai Hongqiao (SHA), i putem metroa i vlaka Maglev.

Zračna luka Šangaj SHA (međunarodna zračna luka Shanghai Hongqiao)

Međunarodna zračna luka Shanghai Hongqiao, koja ima šifru aerodroma SHA, druga je velika zračna luka za grad Šangaj i okolicu. Ova se zračna luka nalazi u blizini Hongqiao-a, grada u okrugu Changning, nešto više od 8 milja udaljenog od središnjeg Šangaja. To znači da je međunarodna zračna luka Shanghai Hongqiao tehnički bliža središtu Šangaja od zračne luke Pudong.

Zračna luka SHA ključno je središte za nekoliko velikih zrakoplovnih kompanija, uključujući Shanghai Arilines, China Eastern Airlines, Spring Airlines i Juneyao Airlines. Očekuje se da će preko međunarodne zračne luke Shanghai Hongqiao svake godine putovati preko 40 milijuna putnika, što ovu zračnu luku čini sedmom najprometnijom u cijeloj Kini i najružnijom 50 najprometnijom zračnom lukom na svijetu.

Kao što je prethodno spomenuto, PVG zračna luka obično je glavna međunarodna zračna luka za Šangaj, dok je SHA glavna domaća opcija, ali još uvijek nudi puno međunarodnih ruta, posebice oko Azije, do lokacija poput Tokija i Tajpeja. Ova zračna luka, kao i PVG zračna luka, ima puno dobrih prometnih veza, što nudi jednostavan pristup do zračne luke Pudong za transfere letova ili u grad Šangaj u turističke i poslovne svrhe.

Ogromna većina putnika koji lete u Šangaj odlučit će letjeti u zračnoj luci Pudong, jer ona pruža usluge mnogim drugim međunarodnim destinacijama i međunarodnim avioprijevoznicima. Međutim, za domaća putovanja oko Kine, šangajska međunarodna zračna luka Hongqiao obično je bolja opcija.