Istanbul, Turska Stvari Koje Treba Uraditi: Palača Topkapi

Palača Topkapi jedna je od najpopularnijih i najvećih atrakcija posjetitelja u Istanbulu. Palata je sagrađena između godine 1466 i godine 1478 na vrhu brda na malom poluotoku od strane sultana Mehmeta II. Iz njega se pružao pogled na Aziju i dominira na Bosforski tjesnac, Mramorno more i Zlatni rog. Palata Topkapi djelovala je kao središte političke moći između petnaestog i devetnaestog stoljeća Osmanskog carstva. Tako je bilo dok se uz obalu nije sagradila palača Dolmabahce.

Palata Topkapi postala je muzej 3-a travnja u 1924-u, nakon što je osnovana Republika Turska. Bio je to prvi muzej Republike Turske, a danas se prostire na oko četiri stotine tisuća četvornih metara. Palača je od grada odvojena carskim zidinama, koje je na kopnu izgradio Mehmed Osvajač. Zgrada je dijeljena i na morskoj strani od grada bizantskim zidinama.

Sa približno tri stotine tisuća arhiviranih dokumenata, zbirki objekata i arhitektonskih građevina, palača Topkapi jedna je od najvećih svjetskih palača-muzeja. Postoje također trgovi i vrtovi koji okružuju palaču. Glavna vrata palače nalaze se na strani okrenuta prema Aja-Sofiji, a palača uključuje četiri odvojena dvorišta koja imaju prolaze koji ih spajaju. Crkva Aja-Irene nalazi se u prvom dvorištu palače Topkapi, a korištena je kao oružarnica. Tamo su bile smještene i druge zgrade, poput bolnice, pećnice i kovnice.

Drugo dvorište palače Topkapi bio je Trg pravde, odnosno Divan trg, koji je bio mjesto upravnih zgrada Otomanskog carstva. Trg Divan korišten je i kao svečano dvorište. U okviru ovog dvorišta nalazilo se carsko vijeće i njegova riznica. Kula pravde predstavljala je sultanovu pravdu. U dvorištu su se nalazile i palače kuhinje, ulaz u Harem i spavaonica halberdija. Vrata Felicity-a na sjevernoj strani dvorišta bila su mjesto svečanih, pogrebnih i krunisnih obreda.

Treće dvorište, ili Unutrašnja palača, palače Topkapi sadrže privatne prostorije sultana. Sadržavala je i dvoranu publike, gdje je sultan primao veleposlanike i vezira, kao i riznicu Enderuna ili paviljon osvajača, knjižnicu Enderun, džamiju Aghasa i sobu tajne. Riznica palače Topkapi sadrži izvanrednu kolekciju raznih predmeta koji su ukrašeni ili stvoreni od dijamanata, bisera, žada, smaragda, rubina, srebra i zlata.

Nakon trećeg dvorišta palače Topkapi posjetitelji će pronaći nekoliko staza do posljednjeg dvorišta palače, kao i do sultanova privatnog vrta u kojem su na njegov zahtjev uzgajani tulipani i ruže. Postoji i nekoliko kioska na kojima je mogao uživati ​​u nevjerojatnom pogledu na Istanbul dok je pio kavu ili čaj. Kiosk kauča, kiosk Revan i kiosk Bagdada na lijevoj strani dvorišta gledaju na Zlatni rog. Danas se nalazi restoran i kafić odmah ispod kioska Mecidiye u dvorištu.

Cankurtaran Mahallesi, Istanbul, Turska, Telefon: 90-21-25-22-44-22

Više stvari koje treba učiniti u Istanbulu, što učiniti u Turskoj