25 Najvećih Gradova Na Svijetu

Svaki grad nudi mnoštvo kulturnih atrakcija, povijesnih znamenitosti, poznatih muzeja i umjetničkih galerija, slikovitih parkova, zabavnih četvrti, nagrađivanih restorana i masovnih trgovačkih centara. Ovaj popis najvećih svjetskih gradova 25 zasigurno će privući najviše avanturističke i pronicljive putnike.

1. Tokijo


Tokio je užurbani glavni grad Japana, pomiješan sa svime, od tradicionalnog do ultramodernog, od povijesnih hramova do neonsko osvijetljenih nebodera. U gradu se nalazi mnoštvo bujnih dizajnerskih butika, mega trgovačkih centara, nagrađivane arhitekture i svjetski poznate kuhinje. Od školskih djevojčica do tinejdžera do divnih robota do određenog, sveprisutnog mačića, japanska pop kultura postala je glavni fenomen koji je progutao globus. Tokio ima toliko toga za ponuditi, od doručka za suši na svjetski poznatoj tržnici ribe Tsukiji, pa sve do gubitka u ogromnoj povijesti nacije u Nacionalnom muzeju u Tokiju, do šetnje vrtoglavim vrtovima carske palače ili Nacionalnog vrta Shinjuku Gyoen. Nijedno putovanje u Tokio ne bi bilo potpun bez posjeta raskošnoj i duhovnoj Meiji svetištu.

2. Delhi


Delhi je glavni grad Indije, velika metropola koja se nalazi u sjevernom dijelu zemlje. Delhi je i grad i sindikalno teritorij koji sadrži dva izuzetno različita svijeta; Old Delhi i New Delhi. New Delhi je moderno sjedište države i kapitala, a Stari Delhi mnogi su prepoznali kao srce koje muči u većem gradskom području grada. Putnici koji prvi put posjećuju ovaj živopisni grad imat će priliku iskusiti njegovu raznoliku zanatsku i umjetničku industriju, brojna mjesta izvedbene umjetnosti, veličanstvene spomenike i izvrsnu kuhinju. Obavezne znamenitosti uključuju Crvenu tvrđavu, Qutub Minar, Gurudwara Bangla Sahib i hram Lotus.

3. Šangaj


Šangaj je čudesan grad koji se nalazi na središnjoj kineskoj obali, uz svjetlucave vode Istočnog kineskog mora. Najveći grad u državi, Šangaj, posjetiteljima nudi izvrsnu količinu mogućnosti za razgledavanje. Grad nudi sve, od svjetskih umjetničkih galerija i muzeja do slikovitih parkova i lijepih vrtova, do tradicionalnih pagoda i starih hramova. Zgrade iz kolonijalne ere liniju Bunda, veličanstvene šetnice uz rivu. Hrana je srce kineskog društvenog života, a s gradom koji se može pohvaliti vlastitim vodičem za ručavanje u Michelin-u, posjetitelji znaju da čekaju poslasticu. Šangaj sadrži brojne atrakcije koje padaju na čeljusti, kao što su Yu Garden, hram Jade Buddha i Kineski umjetnički muzej.

4. Sao Paulo


Sao Paulo je najmirnije financijsko središte Brazila i jedan od najmnogoljudnijih gradova na planeti. Grad obiluje bogatom arhitektonskom tradicijom koja ide zajedno s mnoštvom kulturnih institucija. Sao Paulo je dom mnogih ikona, od modernističkog arhitekta Oscara Niemeyera do Edificio Copan do neogotske katedrale i nebodera 1929 Martinelli. Patio do Colegio je crkva u kolonijalnom stilu koja označava mjesto na kojem su isusovački svećenici prvi put osnovali ovaj prelijepi grad u 1554-u. Ovaj južnoamerički dragulj obiluje nekoliko fascinantnih atrakcija, uključujući Museu de Arte, Grad Teatro, Parque do Ibirapuera i Mosteiro de Sao Bento.

5. grad Meksiko


Meksiko je rasprostranjen i gusto naseljen glavni grad Meksika, smješten malo iznad 2,200 metara nadmorske visine. Mexico City je doista prekrasno mjesto, okruženo visokim planinskim lancima i dva snježno pokrivena vulkana; Iztaccihuatl i Popocatepetl. Muzejske reprodukcije i izolirani fragmenti predkolumbijske arhitekture i umjetnosti mogu se naći na nekoliko mjesta u gradu. Centro Historico de la Cuidad posjetitelji će pronaći veći dio akcije, ovo mjesto UNESCO-ve Svjetske baštine ima preko 1,400 struktura iz 16th-19th stoljeća. Posjetitelji bi također trebali provjeriti Nacionalni muzej antropologije, Palaču likovnih umjetnosti, Metropolitansku katedralu u Mexico Cityju i Park Chapultepec.

6. Kairo


Kairo je prostrana i živopisna prijestolnica Egipta, smještena uzduž svjetski poznate rijeke Nil. U srcu grada nalazi se Trg Tahrir i veličanstveni egipatski muzej, ispunjen mnoštvom fascinantnih antikviteta koji uključuju pozlaćene artefakte kralja Tutankamona i kraljevske mumije. Popularni grad Giza nalazi se na samo nekoliko kilometara nizbrdo i preko Nila, a sadrži Veliki sfinga i ikonične piramide koje datiraju sve do početka 26th stoljeća prije Krista. Kairo nudi toliko impresivnih atrakcija i kulturnih znamenitosti, putnicima bi bilo teško da ih sve spoji u jedno putovanje; neki od njih uključuju park Al-Azhar, džamiju Ibn Tulun, džamiju Sultana Hassana i toranj u Kairu.

7. Mumbai


Mumbai, ranije poznat kao Bombay, gusto je naseljena metropola koja se nalazi na zapadnoj obali Indije. Mumbai je najveći grad nacije kao i njegovo financijsko središte. Na obali luke Mumbai nalazi se ikonski luk Kapije Indije koji je od kamena u 1924-u napravljen od strane britanskog Raja. Neposredno na moru posjetitelji će pronaći obližnji otok Elephanta, koji je dom drevnih špiljskih hramova koji su posvećeni hvaljenom hinduističkom Bogu, Shivi. Postoje brojne fascinantne atrakcije koje će posjetitelji istražiti, uključujući Terminus Chhatrapati Shivaji, Haji Ali Dargah, palaču Taj Mahal i nacionalni park Sanjay Gandhi.

8. Peking


Peking je masivni glavni grad Kine i bio je političko središte nacije više od 800 godina. Peking je odigrao značajnu ulogu u kineskom akademskom, znanstvenom, ekonomskom i kulturnom životu. Grad je smješten na sjeverozapadnom dijelu sjeverne kineske nizine, u blizini planine Yanshan. Peking je savršena mreža željezničkih, cestovnih i zračnih linija s drugim velikim gradovima savršeno mjesto za istraživanje Kine. U Pekingu ne nedostaje fascinantnih kulturnih atrakcija, povijesnih znamenitosti ili jedinstvenih prilika za razgledanje. Posjetitelji će definitivno htjeti provjeriti Veliki kineski zid, Trg Tiananmen, Beihai park i Nebeski hram.

9. Dhaka


Dhaka je užurban glavni grad Bangladeša, okružen dijelovima rijeka Balu, Shitalakshya, Turag i Buriganga. Grad je u središtu utjecaja trgovine, vlade i kulture nacije. Ovaj kaotično i slavno bučan grad prepun je energije i mnoštva fascinantnih atrakcija za istraživanje. Jednom kada posjetitelji počnu šetati gradom u jednom od njegovih poznatih i živopisnih cik-riksova, šarma Dhake polako će se početi snositi. Od neočekivano zelenih parkova do sveučilišnih kampusa do britanskih i mogulskih spomenika do hinduističkih hramova, Dhaka nudi toliko toga za vidjeti i učiniti. Neke od ostalih gradskih znamenitosti uključuju utvrdu Lalbag, džamiju Khan Mohammad Mridha i prelijepi Ahsan Manzil.

10. Osaka


Osaka je trgovački centar i veliki lučki grad koji se nalazi na prekrasnom japanskom otoku Honshu. Grad je poznat po srdačnoj uličnoj hrani, modernoj arhitekturi i živahnom noćnom životu. Gradski položaj na delti Yodo, zajedno s velikom mrežom kanala i vodotoka koje prostiru preko tisuću mostova, prikladno je zaradio Osaka, nadglednika "Venecije Istoka". suvremene arhitekture. Od energičnih mjesta za glazbu do vrhunskih muzeja do impresivnih umjetničkih galerija, Osaka ne nudi nedostatak zabavnih stvari. Posjetitelji bi trebali provjeriti čudesni dvorac Osaka, Tennoji park i zoološki vrt, te Akvarij Osaka Kaiyukan.

11. Karači


Karachi je energetski glavni grad pakistanske provincije Sindh, smješten uz svjetlucave vode Arapskog mora. Ovaj grad beta svijeta najvažnije je nacionalno financijsko i industrijsko središte, kao i glavna morska luka za Pakistan. Divljenje i ljubav građana Karachija prema Quaid-e-Azamu, Muhammad Ali Jinnah, mogu se vidjeti po cijelom gradu u obliku orijentara, zgrada i spomenika povezanih s ili imenovanim po ocu utemeljitelju. Karachi je također poznat po svjetski poznatim arheološkim nalazištima koja se nalaze u Kot Diji, Mohenjo-Daro i Thatta. Posjetitelji bi trebali uložiti vrijeme da vide palaču Mohatta, dvoranu Frere i grobnice Chaukhandi.

12. Buenos Aires

Buenos Aires je veliki, kozmopolitski glavni grad Argentine koji gleda na pjenušave vode Rio de la Plata. U središtu grada je živopisna Plaza de Mayo, obložena povijesnim i veličanstvenim građevinama 19-ovog stoljeća koje uključuju Casa Rodada, ikoničnu predsjedničku palaču s više balkona. Svaki gradski 47 barrios nudi svoj poseban karakter pružajući posjetiteljima više nego dovoljno raznolikosti dok istražuju ove simpatične četvrti. Neki od popularnijih gradskih barriosa uključuju Belgrano, La Recoleta i Palermo, s njihovim živahnim bulevarima obloženim velikim parkovima, palačanskim dvorcima i luksuznim visokim zgradama. Ostale popularne atrakcije uključuju Buenos Aires Cabildo, Metropolitansku katedralu i Nacionalni muzej dekorativne umjetnosti.

13. Chongqing


Chongqing je velika metropola i općina koja se nalazi na mjestu susreta rijeka Jialing i Yangtze na jugozapadu Kine. Grad je prepoznatljiv po svojim ljubaznim mještanima, raznolikim i začinjenim prizorima hrane i bogatim kulturnim atrakcijama. Grad se može pohvaliti mnogim impresivnim umjetničkim galerijama, bujnim zelenim parkovima, očaravajućim muzejima, pa čak i UNESCO-ve svjetske baštine. Noću grad oživljava svojim jarkim i šarenim svjetlima, neboderom koji se podignu i bučnim noćnim klubovima. Tijekom dana, Chongqing nudi raznovrsne atrakcije koje uključuju grad duhova Fengdu, Shibaozhai, park vratova gusaka, grad White Emperor City i zoološki vrt Chongqing.

14. Istanbul


Istanbul je živahna metropola u Turskoj koja obrušava Aziju i Europu, razdvojena Bosforskim tjesnacem. Stari grad u Istanbulu ispunjen je kulturološkim utjecajima i ispunjen podsjetnicima na mnoštvo različitih carstava koja su nekoć držala vlast nad tim zemljama. Hipodrom na otvorenom iz rimskog doba koji se nalazi u gradskoj četvrti Sultanahmet nekada je bio stoljećima utrka kola. Ikonična vizantijska Agija Sofija sadrži rijetke kršćanske mozaike i čudesnu kupolu 6. Stoljeća. Grad je prepun prekrasnih atrakcija koje će posjetitelji istražiti, poput Plave džamije, cisterne bazilike, džamije Suleymaniye, Grand Bazaar i Istanbulskog arheološkog muzeja.

15. Kolkata


Kolkata, ranije poznata kao Kalkuta, živopisni je glavni grad indijske savezne države Zapadni Bengal. Izvorno trgovačko mjesto tvrtke East India Company, grad je bio prepoznat kao glavni grad nacije tijekom britanske Raj ere, od 1773 do 1911. Grad je danas poznatiji po kulturnim festivalima, impresivnim umjetničkim galerijama i poznatom kolonijalnom arhitekturom. Kolkata je dom sjedišta Misionara dobročinstva (Majke kuće), koje je osnovala Majka Tereza, a također je i mjesto njezine grobnice. Kolkata nudi puno više fascinantnih atrakcija posjetiteljima da provjere, uključujući Victoria Memorial, Fort William, Mramornu palaču i Howrah Bridge.

16. Manila


Manila je gusto naseljena, pulsirajuća prijestolnica Filipina s pogledom na svjetlucave vode zaljeva Manila. Grad odlikuje ogroman spoj modernih nebodera i španjolske kolonijalne arhitekture. Intramuros je kucajuće srce stare Manile, a nekad je bio zidan grad u vrijeme kolonijalnosti. To je mjesto Fort Santiago, nekadašnjeg vojnog zatvora i katoličke kaštele, kao i barokna crkva San Agustin iz X. stoljeća XX. Manila se može pohvaliti mnoštvom mega trgovačkih centara, prepunim tržnicama i izvrsnim restoranima. Posjetitelji će biti zadovoljni brojem atrakcija koje će morati istražiti, uključujući muzej San Agustin, kinesku četvrt, muzej Ayala i živopisno šetalište uz zaljev Manila.

17. Lagos


Sjajan primjer moderne Afrike, Lagos je obalni megacity koji se nalazi u najmnogoljudnijoj državi kontinenta, Nigeriji. Grad je dom cvjetajuće umjetničke scene, sjajnih klubova i restorana, te rastuće tehnološke industrije. Otok Victoria financijsko je središte Lagosa, poznato i po šarmantnim buticima, luksuznim odmaralištima na plaži i živahnom noćnom životu. Sjeverno smješten je otok Lagos, gdje će posjetitelji pronaći Nacionalni muzej Lagos, koji prikazuje kulturne zanatske radove i artefakte. Lagos je dom raznovrsnih slikovitih prostora, fascinantnih atrakcija i istaknutih znamenitosti, kao što su Nike Art Center, Centar za očuvanje Lekki, Park slobode Lagos i Tržnica Lekki.

18. Rio de Janeiro


Rio de Janeiro je velika morska metropola u Brazilu koja je poznata po plažama Ipanema i Copacabana. Položaj grada između planinskog lanca Carioca i pjenušava voda Južnog Atlantskog oceana toliko je veličanstven da je UNESCO citirao rekavši da je „nevjerojatno lijepo mjesto za jedan od najvećih svjetskih gradova“, nazivajući ga svjetskom baštinom. Grad nudi prekrasan spoj arhitekture, urbanih kulturnih krajolika i uređenih zelenih površina. Rio de Janeiro je prepun džemata prepun svjetski poznatih atrakcija koje posjetitelji istražuju dok se nalaze u gradu, uključujući kip Krista Otkupitelja, planinu Šećera, nacionalni park Tijuca i Quinta da Boa Vista.

19. Tianjin


Tianjin je raširen lučki grad koji se nalazi na sjeveroistoku Kine, otprilike 70 milja jugoistočno od Pekinga. Slijedeći 1858 Ugovore iz Tianjina, mnoge su zapadne države uspostavile ustupke unutar grada. Gradske crkve i zgrade, zajedno s kućama u europskom stilu, podsjećaju na to razdoblje. U izrazitom kontrastu, grad također ima mnoštvo modernih nebodera, od kojih jedan uključuje i kultni Tianjin radio i televizijski toranj. Tianjin svojim posjetiteljima nudi veliki broj fascinantnih znamenitosti i atrakcija kao što su Stoljetni sat, Tijanjino oko, Kulturni trg Haihe, Vodeni park Tianjin i bogat muzej Tianjin.

20. Guangzhou


Guangzhou je masivni lučki grad u Kini koji je smješten sjeverozapadno od Hong Konga, uz vijugavu rijeku Biser. Grad se može pohvaliti mnoštvom avangardne arhitekture, uključujući kultni neboder TV Kantona Canton, muzej Guangdong u obliku kutije i operu Zaha Hadida u Guangzhou. Guangzhou je također dom nekoliko slikovitih parkova, nalazišta kulturne i kulturne baštine, prostirenih trgovačkih centara i zabavnih zabavnih parkova. Guangzhou definitivno nije bezobrazan kada je u pitanju njegova kuhinja; posjetitelji bi trebali provjeriti Kuhinjski stol, La Vita e'bella i Social & Co. Neke od znamenitih atrakcija Guangzhou uključuju Baomo Garden, Trg Hauchecn, Shamian Island i Turističko naselje Chimelong.

21. Moskva


Moskva je kozmopolitski glavni grad Rusije, nasipajući rijeku Moskvu u zapadnom dijelu nacije. U povijesnoj jezgri grada nalazi se Kremlj, golemi kompleks koji u svojoj oružarnici sadrži carsko blago, a služi i kao prebivalište predsjednika države. Odmah do njegovih zidina posjetitelji će pronaći Crveni trg, rusko simbolično središte. To je mjesto Državnog povijesnog muzeja, kao i Katedrala sv. Bazilija s njegovim šarenim kupolama u obliku luka. Posjetitelji će imati dovoljno poznatih atrakcija za odlazak na mjesec dana, uključujući Tretyakovu galeriju, Katedralu Krista Spasitelja i Puškin muzej likovnih umjetnosti.

22. Shenzhen


Shenzhen je velika, moderna metropola na jugoistoku Kine koja povezuje kopno nacije s Hong Kongom. Grad je poznat po rasprostranjenim trgovačkim centrima, uključujući Luohu Commercial City, divovski trgovački centar s mnoštvom roba, od lažnih dizajnerskih torbi do prilagođene odjeće po mjeri. Shenzhen ima mnoštvo suvremenih zgrada, poput Ping International Finance Centra - nebodera visokog 600 metara. Grad se može pohvaliti brojnim bujno zelenim parkovima, očaravajućim kulturnim znamenitostima i fenomenalnim restoranima. Putnici koji prvi put istražuju grad trebali bi provjeriti kreativni kulturni park OCT Loft, muzej Shenzhen, plaže Xiaomeisha i Dameisha i park Shenzhen Lianhuashan.

23. Lahore

Lahore je energetski glavni grad Punjab, provincija na sjeveroistoku Pakistana koja graniči s narodom Indije. To je druga najnaseljenija metropola u zemlji, odmah nakon Karachija. Grad je poznat po zapanjujućim i neusporedivim povijesnim relikvijama, vječnim tradicijama i intrigantnoj kulturi. Mještani Pakistana često nazivaju grad "obrazovnim srcem", s poznatim sveučilištima i institutima. Grad nudi mnoštvo zabavnih i uzbudljivih stvari koje treba obaviti, uključujući opuštajuću šetnju Lahor Shalimar Gardenom, posjet svetištu Hazrat Syed Ali Al-Hajweri i istraživanje Grobnice Jahangir Lahore.

24. Bangalore


Bengaluru, poznat i kao Bangalore, glavni je grad indijske južne države Karnataka. Ova živahna metropola pulsira srce indijske visokotehnološke industrije; poznat je i po bujno zelenim parkovima i živopisnom prizoru noćnog života. Strani utjecaj, bogata baština, šarena povijest i raznolikost učinili su Bangalore prilično topljenjem za kulturu. Danas posjetitelji mogu pronaći sve, od avanture do povijesti, rezervirati kafiće do izvrsne kuhinje i luksuznih centara do ljepote prirode. Putnici koji prvi put istražuju grad, htjet će provjeriti utvrdu Tipu Sultan, Botanički vrt Lal Bagh, palaču Bangalore i park Cubbon.

25. Pariz


Pariz je kozmopolitski i čudesno romantični glavni grad Francuske, krećući se oko vijugave rijeke Seine. Grad je glavno središte u Europi za kulturu, gastronomiju, modu i umjetnost. Ovaj neusporedivi grad ima nekoliko grandioznih spomenika, poput Bulevara Champs-Elysees, Notre-Dame i Eiffelova tornja. Šarm grada doista leži u detaljima; od savršeno obrezanih stabala do uličnih kaldrmanih ulica do ukusnih čajnih salona do savršeno puhanih peciva, avangardnih umjetničkih galerija i grudnjaka Belle Epoque. U gradu Parizu postoje brojne atrakcije koje treba posjetiti, od kojih su neke muzej Louvre, Musee d'Orsay, Sainte-Chapelle, Panteon i luksemburški vrtovi.