25 Najbolje Stvari U Litvi

Litva je stekla neovisnost u 1991-u i jedna je od tri baltičke države. Zemlja je ispunjena zapanjujućim palačama, dvorcima i crkvama sa zadivljujućom arhitekturom koja odražava njezinu povijest i govori o povijesti u koju će se zaljubiti posjetitelji svih dobnih skupina. Evo najboljih stvari u Litvi.

1. Bernardinajev vrt


Otprije poznat kao Park Sereikikes, Bernardinai Garden je park od devet hektara koji se nalazi u Vilniusu, Litva. Vrt je podijeljen na parkland, botanički eksponat, izložbu samostana i rekreacijski teritorij s zabavnim parkom za djecu. Posjetitelji će u botaničkoj izložbi naići na mnoštvo stabala i biljaka, kao i na ljekovito bilje i čaj. Postoje mnogi popularni aspekti vrta kao što su česme, vrtiljak, šahovnica, stolovi za šahove i šah i dječje igralište. Ovisno o tome kad ste tamo, možda ćete moći prisustvovati nekoj od brojnih manifestacija ili festivala koji se održavaju u vrtu, poput prvenstva u šahu.

Vilnius 01124, Litva, Telefon: + 3-70-52-61-10-37

2. Botanički vrt Sveučilišta u Vilniusu


Profesor Jean-Emmanuel Gilbert, koji je bio botaničar, francuski političar, liječnik i slobodni zidar, osnovao je 1781 Botanički vrt Sveučilišta u Vilniusu. Vrt ima dugu povijest i danas posjetitelji mogu slobodno istražiti tisuće biljaka koje se nalaze u njemu. Botanički vrt usredotočen je na mnoštvo istraživanja o kojima posjetitelji mogu saznati više o posjeti; neki aspekti uključuju biotehnologiju uzgoja i razmnožavanje, istraživanje voćaka, očuvanje biljnih genetskih resursa i polimorfizam. Botanički vrt odlično je mjesto za cijelu obitelj kako bi naučili o biljkama i proveli dan opuštajući se i uživajući u njihovoj okolini.

Kairenu g. 43, Vilnius 10239, Litva, telefon: + 3-70-52-19-31-39

3. Muzej crkvene baštine


Muzej crkvene baštine smješten je u crkvi svetog Mihovila, poznati mauzolej kojeg je osnovala obitelj Sapieha. Muzej se sastoji od riznice, kripte i zvonika. Postoje posjetitelji s vodičem kako bi što bolje iskoristili svoje iskustvo. Impresivna arhitektura crkve sv. Mihovila podsjeća na doba renesanse, a izvorna je formacija dobro očuvana. Riznica, koja je provela veći dio stoljeća skrivena u zidovima Katedrale, ispunjena je remek-djelima starih tekstilnih umjetnika i litvanskih zlatara. Osim razgledavanja ovih nevjerojatnih nalaza, posjetitelji će također moći prošetati hodnicima kripti i istražiti brojne izložbe u muzeju.

Av. Mykolo g. 9, Vilnius 01124, Litva, telefon: + 3-70-52-69-78-03

4. Crkva Svete Ane


Posjetitelji će se naći na obalama rijeke Vilnia i Crkva Svete Ane, Rimokatolička crkva koja je u Litvi postala popularnom znamenitošću. U stvari, zbog crkve je Stari grad VIlnius bio prepoznat kao UNESCO-vo mjesto svjetske baštine. Trenutna arhitektura crkve nalikuje gotičkom stilu, a građena je korištenjem drveta; izvorna građevina uništena je u požaru, a ono što sada stoji je ciglana konstrukcija koja je gotovo tačna izvorniku. Posjetitelji mogu istražiti prekrasnu unutrašnjost crkve zajedno s zapanjujućom unutrašnjošću kao što su glavni oltar ili zvonik.

Maironio g. 8, Vilnius 01124, Litva, telefon: + 3-70-67-67-44-63

5. Crkva sv. Petra i svetog Pavla, Vilnius


Crkva Svetih Petra i svetog Pavla Rimokatolička je crkva sagrađena na mjestu nekadašnje drvene crkve koju je osnovao Petras Gostautas. Potom je pretvoren u samostanski kompleks Laterana redovnih kanjona. Crkva u baroknom stilu dovršena je u 1701-u pomoću glinenih opeka, a posjetitelji mogu sami cijeniti njegovu zapanjujuću vanjštinu ili uz obilazak. Iznutra će posjetitelji naići na 2,000 štukature koje je stvorio Giovanni Pietro Perti. Ostale zanimljive skulpture u crkvi uključuju: svetog Kristofora koji nosi Beba Isusa, tmurnog žetela i dvanaest apostola.

Antakalnio g. 1, Vilnius 10312, Litva

6. Europos Parkas


Europos Parkas, odnosno Park Europe, muzej na otvorenom XnUMX-hektara koji izlaže gotovo 50 različitih djela iz više od zemalja 100-a, uključujući Japan, Meksiko, Rusiju, Sjedinjene Države, Francusku i Njemačku. Kao umjetnički doprinos Litve time što je geografsko središte Europe, park ima komade poput LNK Infotree, djelo Gintarasa Karosasa koje se prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda smatra najvećim svjetskim umjetničkim djelom. Još jedan popularan komad u parku je Spomenik Centra Europe, koji predstavlja niz granitnih ploča isklesanih s europskim prijestolnicama i njihove udaljenosti od parka.

Europos Parko g. 302, Joneiki? Kes 15166, Litva, telefon: + 3-70-52-37-70-77

7. Vrata zore


Jedan od najvažnijih kulturnih, povijesnih i vjerskih spomenika u Litvi, Vrata zore mogu se vidjeti kako se uzdižu u Viljnusu. Gradska vrata izgrađena su između 1503-a i 1522-a i jedina su koja još uvijek stoji od deset koji su izgrađeni tijekom godina. Izvorno izgrađena kao dio gradskih obrambenih utvrda, kapija je uskoro imala i druge uloge. Religiozni artefakti dodani su vratima u 16th stoljeću kako bi blagoslivili grad od napada; posjetitelji još uvijek mogu vidjeti ikonu Blažene Djevice Marije, za koju kažu da ima čudesne moći.

8. Gediminasov toranj


Legenda kaže da je litvanski veliki knez Gediminas jednom sanjao da veliki vuk stoji na brdu na kojem je vojvoda lovio i zavijao dovoljno glasno da ga pogreši stotina vukova. Objašnjeno mu je da san znači da na tom mjestu treba sagraditi grad - grad koji će jednog dana biti poznat širom svijeta. Gediminasov toranj je jedino što je ostalo od Gornjeg dvorca koji su izgradili vojvoda i oni koji su ga slijedili. Posjetitelji mogu ići u brzu šetnju kako bi došli do kule i istražili okolinu, kao i muzej koji je sada smješten unutar kule. Artefakti uključuju arheološke nalaze s brda i okolnih područja.

Arsenalo g. 5, Vilnius 01143, Litva, telefon: + 3-70-52-61-74-53

9. Brdo križeva


Sigurno da će biti jedno od najljepših sjećanja posjetitelja u Litvi, brdo Križeva je upravo ono što ime kaže, brdo ispunjeno s više od 100,000 križeva (od 2006). Iako nisu poznati detalji kako je Brdo križeva zapravo nepoznat, smatra se da je prvi križ postavljen oko 1831-a. Katoličke hodočasnike i turiste iz cijelog svijeta možete vidjeti kako istražuju mjesto, koje osim križeva u svim veličinama i bojama ima i kolekciju statua, rezbarija i krunica.

Jurgaiciu, Me? Kuiciu,? Iauliai 81439, Litva, Telefon: + 3-70-41-37-08-60

10. Brdo vještica


U 1979-u je otvorena galerija skulptura na otvorenom u Juodkranteu u Litvi, brdo vještica. Od tada se više puta proširio i sad uključuje gotovo 100 skulpture koje posjetitelji mogu istražiti. Posjetitelji mogu samostalno prošetati uređenim stazama i naići na predivne umjetničke predmete posvećene poganskim tradicijama i litvanskom folkloru. Skulpture uključuju vještice, demone i mnoge druge likove iz litvanskih legendi. Tijekom cijele godine u galeriji se održavaju brojne radionice koje posjetiteljima omogućuju da se isprobaju u rezbarenju. Festival svetog Ivana također se svake godine slavi na Brdu vještica.

Nacionalni park Kur? Iu Nerija, L. Rezos g., Juodkrante 93101, Litva, Telefon: + 3-70-46-95-34-90

11. Kuća Perkunas


Kuću Perkunas sagradila je Hanseatska liga, konfederacija trgovačkih cehova, u 1400-ovima. Ikonična zgrada bio je njihov ured od 1440-a do 1532-a, kad su ga potom prodali jezuitima. Razrušena tijekom godina, struktura je obnovljena, a služila je kao škola i kazalište u 19. Stoljeću. Poznato je po tome što je studirao Adam Mickiewicz, poznati pjesnik, dramatičar, politički aktivist i profesor slavenske književnosti. Danas će posjetitelji utvrditi da iako građevina još jednom pripada jezuitima, postoji muzej posvećen Adamu Mickiewiczu i njegovom životu.

Aleksoto g. 6, Kaunas 44280, Litva, Telefon: + 3-70-64-14-46-14

12. Dvorac Kaunas

Kaunas, drugi najveći grad u Litvi, poznat je kao dom dvorca Kaunas. Kaže se da je srednjovjekovni dvorac sagrađen sredinom 14. Stoljeća, a danas još uvijek stoji oko jedne trećine dvorca. Posjetitelji će pronaći ostatke kamenog dvorca na obali rijeke Nemunas. Dvorac ima bogatu povijest koja uključuje i strateško mjesto švedske vojske za vrijeme njihovog rata s Poljsko-litvanskom zajednicom. Nakon višegodišnjih projekata zaštite i obnove, dvorac Kaunas poziva posjetitelje da istraže temelje, posjete umjetničku galeriju ili da prisustvuju nekom od brojnih festivala koji se tamo održavaju tijekom cijele godine.

Pilies g. 17, Kaunas 44275, Litva, Telefon: + 3-70-37-22-24-14

13. Muzej Litvanskog mora


Litvanski muzej mora otvoren je u 1979-u i predstavlja kombinirani muzej / akvarij koji je zabavan i edukativan za cijelu obitelj; to je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u Litvi. Akvarij je dom mnogih životinja, uključujući mnoge vrste litvanske slatkovodne ribe i brojne vrste riba iz Baltičkog mora. Tu su i eksponati pingvina, sivih pečata i morskih lavova. Posjetitelji vole posjećivanje Delfinarija koji posjetiteljima omogućuje individualno druženje s dupinima. Ostale izložbe uključuju temelje starih ribarskih brodova i tvrđavu Nerija.

Nacionalni park Kur? Iu Nerija, Smiltynes ​​g. 3, Klaipeda 93100, Litva, Telefon: + 3-70-65-96-14-97

14. Litvanski zoološki vrt


Otprije poznat kao Kaunas Zoo, litvanski zoološki vrt jedna je od najpopularnijih i najzabavnijih atrakcija u Litvi. Zemlja 39-acre također je dom najstarijeg znanstvenog zoološkog vrta u zemlji, a započela je u 1935-u kao inicijativa koju je pokrenuo Tadas Ivanauskas, poznati litvanski zoolog. Zoološki vrt započeo je s životinjama 40, a sada se posjetitelji mogu približiti i osobno s gotovo 3,000 životinjama. Najpopularniji eksponati uključuju kuću majmuna, kuću gmazova, kuću za ptice, akvarij i kut Tigrova. U zoološkom vrtu se tijekom cijele godine održavaju brojna događanja posvećena posjetiteljima nahraniti životinje, upoznati ih i svjedočiti rođenju životinja.

Kaunas 51405, Litva, Telefon: + 3-70-37-33-25-40

15. Muzej žrtava genocida


Muzej žrtava genocida u 1992-u osnovao je predsjednik Litvanske unije političkih zatvorenika i deportiranih i ministar kulture i obrazovanja u inicijativi za prikupljanje i izlaganje prisutnosti Sovjetskog Saveza u Litvi tijekom 50 godina, zvjerstava koja su se dogodila, i litvanski otpor. Muzej se često naziva Muzej KGB-a jer se nalazi u bivšem sjedištu KGB-a i zanimljivo je samo po sebi. Zbirka unutar muzeja uključuje fotografije, dokumente i razne podzemne publikacije i knjige koje pripovijedaju priču sovjetske okupacije očima ljudi koji su je doživjeli.

01400, Auku g. 2A, Vilnius 01400, Litva, telefon: + 3-70-52-49-81-56

16. Nacionalni muzej Litve


Nacionalni muzej u Litvi mjesto je na koje se posjetitelji žele uputiti ako ih zanima pregled građevina, artefakata i dokumenata koji su od velike važnosti za zemlju. Osnovan je u 1952-u, a također je zadužen za organiziranje arheoloških iskopavanja u zemlji. Postoji pet glavnih odjela koje posjetitelji mogu istražiti: Numizmatika, Ikonografija, Etnografija, Arheologija te Povijest i Najnovija povijest. Zajedno, ti odjeli sadrže preko 800,000 predmeta koji su raspoređeni na mnogim lokacijama poput Kuće potpisnika, Gediminasova kula i Kompleksa dvorca u Vilniusu.

Arsenalo g. 1, Vilnius 01143, Litva, telefon: + 3-70-52-62-94-26

17. Ljetni festival Christopher


Ljetni festival Christopher najveći je ljetni glazbeni festival u Litvi i jedan od najboljih u Europi. Pojavljuje se dva mjeseca u srpnju i kolovozu, a prikazuje 50 originalne koncertne događaje u raznim prostorima u Vilniusu i drugim gradovima u Litvi. Festival uključuje niz žanrova, a uz klasičnu glazbu postoje i jazz, eksperimentalni projekti, svjetska glazba, kao i tradicionalni ciklusi gitare, orgulja i klavira. Ciklusi se sastoje od pet do deset koncerata. Festival poziva najistaknutije i međunarodno priznate glazbenike i predstavlja javnost najnovije glazbene trendove. Uz koncerte, postoje velike premijerne produkcije, koncerti svjetske glazbe koji uključuju flamenko, keltsku glazbu, fado, rane ruske pravoslavne himne, jazz projekte kao što je Chopin Jazz Inn, kao i koncerte u neobičnim prostorima poput vrućeg zraka na balonu, u staji nekadašnjeg vlastelinstva ili na parnom brodu.

26 Gedimino av., 01104 Vilnius, Litva

18. Palača velikih knezova litvanskih


Palača velikih knezova Litvanije koju posjetitelji danas vide prilično je nova građevina koja je sagrađena između 2002-a i 2009-a nad mjestom izvorne zgrade, srušene u 1801-u. Izvorna palača sagrađena je u 15. Stoljeću za Veliko vojvodstvo Litvanije i buduće kraljeve Poljske, ali se proširila u 16. I 17. Stoljeću kao političko, kulturno i administrativno središte. Danas posjetitelji mogu istražiti povijesno obnovljenu palaču na jednom od mnogih ponuđenih vodiča i doživjeti ne samo zapanjujuću arhitekturu koja podsjeća na izvornu strukturu, već i mnoge starine i umjetnine pronađene u njima.

Katedros a. 4, Vilnius 35240, Litva, telefon: + 3-70-52-12-74-76

19. Muzej jantara Palanga


U obnovljenoj palači Ti? Keviciai iz 19X. Stoljeća, nalazi se krak litvanskog Muzeja umjetnosti, Muzej jantara Palanga. U muzeju se nalazi preko 28,000 komada jantara, od kojih su mnogi komadi nakita, umjetnina ili inkluzije biljaka i insekata. Neki od ljepših komada uključuju držače za cigarete, krunice i ukrasne kutije. Muzej palače raspršen je po 15 sobama, što posjetiteljima omogućuje istraživanje unutarnje arhitekture i uređenja palače. Posjetitelji će moći razgledati i palačinu kapelu, kao i Botanički vrt Palanga koji okružuje imanje.

Vytauto g. 17, Palanga 00135, Litva, Telefon: + 3-70-46-05-35-01

20. Dvorac Panemune


Pronađen na obali rijeke Nemunas, dvorac Panemune sagradio je u ranim 1600-ima Janusz Eperjesz na onome što je ranije bila utvrda Teutonskih vitezova. To je jedna od najljepših građevina iz doba renesanse u zemlji, a obitelj Gielgud rekonstruirala je ono što se danas vidi u 1759-u. Posjetitelje se poziva da dođu prošetati dvorcima dvorca i istražiti brojne sobe; čak se mogu uputiti do dvorca kule kako bi vidjeli zapanjujući pogled na dvorce i okolinu dvorca. Kroz cijelu godinu Akademija umjetnosti u Vilniusu ima izložbu u dvorcu, pa će i posjetitelji to moći vidjeti.

Pilis I 74464, Litva, telefon: + 3-70-68-63-93-93

21. Manastir Pazaislis


Manastir i crkva Paaislis najveći je samostanski kompleks u Litvi i može se vidjeti na poluotoku u rezervoaru Kaunas. Zgrade su građene u talijanskom baroknom stilu, a arhitektura je naišla na jednog od najljepših posjetitelja. Osnovan u 1662-u, nekad je samostan bio arhiv, psihijatrijska bolnica, pa čak i umjetnička galerija; ostaci njegove povijesti riže mogu se vidjeti u dekoru interijera. Posjetitelji će naići na prekrasne štukature, freske, najstariji toranj sa crkvenim satom u zemlji i prelijepu sliku majke i djeteta Mary Belle. Tijekom ljeta u samostanu se održava godišnji međunarodni glazbeni festival Paasislis, koji poziva umjetnike iz cijelog svijeta.

Kauno mariu regioninis parkas, Kaunas 52430, Litva, Telefon: + 3-70-37-45-64-85

22. Palata Radziwill


Najveća palača Radziwillova u Vilniusu, ova kasnorenesansna palača nalazi se u Starom gradu. Sadašnju zgradu je od 1635-a do 1653-a sagradio Janusz Radziwill, a srušena je za vrijeme invazije na Moskvu, kao i u Prvom svjetskom ratu. Obnovljena je u 1980-ovima i sada je dio litvanskog muzeja umjetnosti; posjetitelji će naići na slike slikara Starog majstora umjetnika, uključujući Bartolomeusa Spragera, Ludovici Lipparinija i Carla Dolcija. Palača Radziwill jedina je renesansna palača koja je preživjela u Vilniusu, a posjetitelji će imati nezaboravno vrijeme istražujući ljepotu arhitekture i svega što se nalazi u njoj.

Vilniaus g. 24, Vilnius 01402, Litva, telefon: + 3-70-52-62-09-81

23. Otok Trakai

Kestutis, vladar srednjovjekovne Litvanije, a potom i njegov sin Vytautas Veliki, sagradio je dvorac Island Trakai u 14th stoljeću. Kameni dvorac, koji se može naći na otoku u jezeru Galve, bio je jedno od glavnih središta Velikog vojvodstva Litve i igra važnu ulogu u povijesti zemlje. Posjetitelji će naići na prekrasnu crvenu gotičku opeku, prekrasne kutne kule dvorca, obložene krovne obloge, vitraže i mnoga druga arhitektonska čuda dvorca. U okolnim muzejima postoji mnogo izložbi, a posjetitelji mogu istražiti sakralna djela, povijesne artefakte poput tradicionalnog kućnog alata i umjetnička djela koja oduzimaju dah.

Trakai 21142, Litva, Telefon: + 3-70-52-85-39-46

24. Vilna Gaon Židovski državni muzej


Litvansko Ministarstvo kulture kao mjesto za bilježenje i dijeljenje povijesti i kulture litvanskog Židovstva osnovalo je 1989 Židovski državni muzej Vilna Gaon. Artefakti koji se mogu naći u pet grana muzeja nastali su tijekom godina iz mnogih ranijih židovskih muzeja rasutih po cijeloj zemlji. Pet grana uključuje Centar tolerancije s njegovim djelima moderne i tradicionalne umjetnosti, Zelena kuća, izložba posvećena holokaustu, Spomenici Paneriai, koja sadrži artefakte iz masakra Paneriai, Spomen-obilježje Jacquesa Lipchitza ispunjena litografijama Lipchitza, i gimnaziju Tarbut koja ima djela iz nacističkog razdoblja.

Naugarduko st. 10 / 2, Vilnius 01309, Litva, telefon: + 3-70-52-31-23-57

25. Deveta utvrda


Deveta utvrda dio je tvrđave Kaunas, a izgrađena je u 19. Stoljeću. Korištena je kao putna stanica za prebacivanje zatvorenika u radne logore za vrijeme sovjetske okupacije. Bilo je to i mjesto za provođenje pogubljenja tijekom nacističke okupacije Litve. Posjetitelji mogu istražiti mjesto koje ima tako bogatu povijest i saznati više u Muzeju revolucije koji se tamo može pronaći. Postoje vođeni izleti koji posjetitelje vode kroz Devetu tvrđavu i Izložbu zanimanja, uključujući posjet ćelijama, kasarnama i salama za sastanke.

? emaiciu pl. 75, Kaunas 47435, Litva, Telefon: + 3-70-37-37-77-50